Dwarsfluit

De dwarsfluit is eigenlijk een heel oud instrument, al duizenden jaar oud. Vroeger speelden mensen op uitgeholde beenderen, waarin gaten waren gemaakt. Later werden houten dwarsfluiten gemaakt, met gaatjes voor de vingers, net als bij de blokfluit.
In de 19de eeuw ontwikkelde Theobald Boehm het vingerklepsysteem dat wij nu nog gebruiken. Daardoor werd het makkelijker om op een fluit in verschillende toonsoorten te spelen. Boehm ging ook fluiten van metaal maken in plaats van hout. Tegenwoordig worden fluiten meestal gemaakt van zilver, goud of combinaties van metalen, maar de fluit wordt nog steeds tot de houtblaasinstrumenten gerekend.
Met de moderne fluit zijn er veel mogelijkheden. Je kunt solo spelen, in een orkest, met een band of een ensemble. Je kunt met piano of gitaar samenspelen, of met andere fluiten in een fluitkoor. De fluit wordt in verschillende muziekstijlen gebruikt: klassiek, pop, jazz, soul. In de lesmethode die op De Hondsrug wordt gebruikt kom je deze stijlen ook tegen.
Kinderen kunnen pas met dwarsfluit beginnen als ze negen of tien jaar oud zijn. Het instrument kost namelijk veel lucht. Ook moeten de armen lang genoeg zijn en de handen groot genoeg, om bij alle kleppen te kunnen. Jongere leerlingen kunnen eerst met een kleinere fluit beginnen, bijvoorbeeld de 'Thumpy'.