Viool

De viool is een instrument met een lange geschiedenis. De viool is vermoedelijk ontstaan in Italië, rond 1550. Hij zag er toen wel anders uit dan nu. Door de eeuwen heen is het instrument veranderd. Op een gegeven moment ging men het meer beschouwen als solo-instrument Men wilde dat de viool een beter bereik zou krijgen, dus dat de viool meer klank kon produceren. Met verschillende materialen werd geprobeerd het instrument aan te passen. Bijvoorbeeld door het materiaal van de snaren en het hout.

Ook zijn er in de muziekgeschiedenis grote vioolvirtuozen geweest, die de viool en de techniek van de viool naar een hoger niveau hebben gebracht. Bijvoorbeeld, G.Tartini, en N.Paganini.

Een echt mooie viool wordt zorgvuldig met de hand gemaakt. Er zijn bouwers geweest die ontzettend mooie en kostbare violen hebben gemaakt. 1 van de bekendste is de Italiaan “Stradivarius”.

Nu is de viool een instrument met 4 snaren, namelijk van G,D,A,E. (Geef De Aap Eten.) Van laag naar hoog. Om de viool te kunnen bespelen is een strijkstok onmisbaar. Door het aanstrijken van de snaren gaan de snaren trillen, en dit brengt de klank tot stand. De viool wordt bespeeld door het instrument tussen de kin en schouder te leggen, en vervolgens kunnen de snaren ingedrukt worden met de vingers van de linkerhand. De rechterarm en hand hanteren de strijkstok.

Op de viool is het mogelijk om veel verschillende soorten mooie klankkleuren te maken. Dit kunnen we doen door bepaalde technieken in de linker/rechterhand. D.m.v. vibrato in de linkerhand, (soort “wapperen” van de linkerhand), is het mogelijk om een toon mooi te laten zingen. Met de strijkstok is het ook mogelijk om de klank te variëren. Door bijvoorbeeld veel of weinig druk te geven op de strijkstok kunnen we heel mooi zacht spelen of juist heel sterk.

Met een viool kun je verschillende dingen doen. Solo spelen, in een orkest spelen, samen met piano spelen of samen met andere strijkers, zoals bijvoorbeeld in een strijkkwartet.

Ook is er voor viool heel veel mooie muziek geschreven en is er een breed repertoire.
Met vioolspelen kun je op elke leeftijd beginnen. Violen zijn er in verschillende maten. Ook voor kinderen is er een passend formaat.